Ο Graham Masterton είναι αναγνωρισμένος και δημοφιλής συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου, θρίλερ και ιστορικών επών, καθώς και μίας από τις πιο σημαντικές σειρές βιβλίων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης παγκοσμίως. Άρχισε τη σταδιοδρομία του ως δημοσιογράφος στα δεκαεπτά του και μόλις στα εικοσιτέσσερα έγινε αρχισυντάκτης στο περιοδικό Penthouse.
Το πρώτο του μυθιστόρημα τρόμου Manitou έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Τόνι Κέρτις. Σε τηλεοπτική σειρά έχουν περιληφθεί και τρία δικά του διηγήματα τρόμου.
Πριν από δέκα χρόνια, στράφηκε στην αστυνομική λογοτεχνία και το μυθιστόρημά του White Bones, που διαδραματίζεται στην Ιρλανδία, πούλησε 100.000 αντίτυπα σε έναν μήνα.
Το 2019 τιμήθηκε με το Βραβείο Lifetime Achievement από την Ένωση Συγγραφέων Τρόμου.
Το Βραβείο Graham Masterton για το καλύτερο μυθιστόρημα τρόμου στα γαλλικά απονέμεται ετησίως τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ πριν από τέσσερα χρόνια καθιέρωσε ένα βραβείο για διηγήματα γραμμένα από κρατούμενους σε πολωνικές φυλακές.
Τώρα γράφει νέες ιστορίες, τρόμου και αστυνομικής λογοτεχνίας, και συνεργάζεται με την Karolina Mogielska για τη συγγραφή διηγημάτων, βασισμένων στη σλάβικη μυθολογία.