Η Μαίρη Χαβανίδου – Παπανδρέου, αυτοδίδακτη, μέσα από μια εξελικτική πορεία είκοσι χρόνων συνεχούς αναζήτησης και αυτοκριτικής, ταυτίζει το έμφυτο καλλιτεχνικό της ταλέντο με την ίδια της την ύπαρξη. Εντοπίζει την προσωπική της συγγραφική και εικαστική προσέγγιση στην ψυχή των ανθρώπων, που ακροβατούν ανάμεσα στο όνειρο, τη φαντασία, τη λογική και την ευαισθησία.
Γράφει ζωγραφίζοντας τα συναισθήματα των ηρώων της με απόλυτα ειλικρινή δραματικό ή διαχρονικά σκωπτικό τρόπο. Ζωγραφίζει ψυχές σ’ ένα άδειο τελάρο. Καρμπονάρει τη θλίψη και τη χαρά των ανθρώπων στους ευαίσθητους στίχους των ποιημάτων της.
Γεννιέται τον Δεκέμβρη του ’59. Απόφοιτος της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί, μα μητέρα δυο αγοριών, κάνει δυο βήματα πίσω… μια και υπέρτατο της μητέρας το φως μπρος στο αρχέγονο φως του καλλιτεχνικού της ταλέντου…
Ορκωτός υπηρέτης του έργου της, ακολουθεί τη φωνή της ψυχής της. Αφιερώνει δυο χρόνια στην γκαλερί της στη Χώρα της Σκιάθου. Συγγράφει ακατάπαυστα στα νησιά των Κυκλάδων. Επιμένει να αναδεικνύει στα έργα της τις ταραγμένες φιγούρες του χθες και του σήμερα.
Ζει στη Θεσσαλονίκη, τη γενέτειρα πόλη της.