Ανάδειξη των δημιουργών

 

Χαρακτηριστικά της ελληνικότητας είναι η έμπνευση και η δημιουργία, η Ποίηση. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες η ελληνική κοινωνία στάθηκε αδιάφορα, ενίοτε και εχθρικά, απέναντι στην Τέχνη και τους δημιουργούς, που είδαν τον μόχθο τους, είτε να μένει στα αζήτητα, είτε να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η δημιουργικότητα θυσιάστηκε στον βωμό του σουξέ και τους κέρδους.

Ακόμα και στον «σεμνό» χώρο του βιβλίου εκδηλώθηκαν φαινόμενα νεοπλουτισμού και εντυπωσιασμού. Το χειρότερο είναι ότι προβλήθηκαν με υπερβολή ξένα best seller σε βάρος των έργων Ελλήνων δημιουργών. Αντί να ενδιαφερθούμε για το εγχώριο προϊόν και να του δώσουμε μία παγκόσμια διάσταση, το υποτιμήσαμε υπέρ των εισαγόμενων. Φέραμε στο επίκεντρο ξένους δημιουργούς και ρίξαμε στο περιθώριο τους Έλληνες, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αξιόλογα ξένα έργα.

Οι εκδόσεις Λυκόφως φιλοδοξούν να αποτελέσουν βήμα έκφρασης των συγγραφέων που οραματίζονται την Ελλάδα της δημιουργίας και της Ποίησης. Που θέλουν το έργο τους να αποτελέσει ένα λιθαράκι για την ανοικοδόμηση της χώρας με λιγότερη ύλη και περισσότερο πνεύμα, με λιγότερη βιτρίνα και περισσότερη ουσία. Που πιστεύουν ότι η επένδυση στον Πολιτισμό και την Τέχνη είναι χρέος μας.